personlig lån

Selv om du får låne 250 000 kroner i den ene banken, så er det slettes ikke sikkert at den neste banken er like villig. Samtidig kan det godt hende at renteforskjellen er svært ulik, eller at nedbetalingsvilkårene er varierende. Dette er rett og slett et resultat av et stort marked der bankene jobber mot ulike segmenter. Her gjelder det altså å finne en bank som matcher med dine behov for å få de beste lånevilkårene.

Sikkerhet, lånevilkår og risiko

En av grunnene til at renten er varierende på tvers av bankene, er risikoen som tas ved forbrukslån. Ettersom sikkerhet ikke er nødvendig for låntakeren, så må bankene sikre seg på andre måter. Ofte vil derfor gjennomsnittsrenten være lavere hos banker som har strenge lånevilkår. Er for eksempel aldersgrensen på 25 år, og inntektskravet høyt, så vil kunder som får gjennomslag her kunne få lavere rente enn hos en risikofylt bank der aldersgrensen er kun 18 år.

Det at man ikke må stille med sikkerhet for lånet er nemlig en fordel for deg som søker, men altså en risiko for banken som ikke har noe å «hente inn igjen» hvis du skulle slutte å betale for deg.

Sammenlign alltid lånevilkårene

Man bør aldri ha hastverk når man skal søke lån. Dette fordi vilkårene og betingelsene kan variere såpass mye at det er snakk om mange tusenlapper årlig. Og dette er penger de fleste vil bruke på andre ting enn renter og gebyrer. I stor grad holder det å sammenligne den effektive renten, ettersom denne avslører alle kostnader ved lånet.

Samtidig kan det være andre vilkår som avgjør om du bør ta opp dette lånet eller ei. Finnes det for eksempel noen skjulte kostnader, dårlige betingelser for øvrig eller annet som kun denne banken har? Kanskje er nedbetalingsvilkårene ugunstig, eller så er det søkebetingelsene som er strenge. Her må du rett og slett sammenligne for å finne den beste banken.

Det er aldri for sent å refinansiere

Har du først gått i en felle der du ender opp med et lite gunstig forbrukslån, så er det viktig å tenke at det aldri er for sent å refinansiere. Å refinansiere er rett og slett å ta opp et nytt lån for å betale ned det gamle. Dette gjør man fordi man har fått et lån med i utgangspunktet for høy rente, eller fordi man har flere smålån som man vil samle til én og samme kreditor. Som regel vil det lønne seg å refinansiere hvis man har mange lån.

Å refinansiere bør man gjøre så fort man oppdager at det er muligheter for å få lavere rente i en annen bank. Vi har mange eksempler på personer som har hatt dyre kredittlån der renten har vært over 30 prosent. Ved å refinansiere har de mer enn halvert denne renten, og på denne måten har de spart ganske så store summer i renter og gebyrer. Er du usikker på om du kan refinansiere, så skader det uansett ikke å prøve. Det verste du kan få er et nei på søknaden!